Στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Ζώντας με τους Μακεδόνες» με την Δ΄ τάξη του σχολείου επισκεφτήκαμε τους Βασιλικούς Τάφους, παρατηρήσαμε την τοιχογραφία κι έπειτα στο σχολείο ακούσαμε το μύθο και μάθαμε το τραγούδι: «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης». Αργότερα συνδέσαμε την καύση των νεκρών με το μύθο του Ηρακλή.

  Το Δεκέμβρη, αναβιώσαμε το έθιμο της Ειρεσιώνης-πρόγονο του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Είδαμε πώς οι Αρχαίοι Μακεδόνες στόλιζαν κλαδιά για να δείξουν την αλλαγή των εποχών, με λαχταριστά φρούτα και ξηρούς καρπούς.

  Ήρθε ο Φεβρουάριος και μιλήσαμε για τον αργαλειό, είδαμε πως ύφαιναν με τον αργαλειό τα ρούχα τους και ντυθήκαμε με τις ενδυμασίες τους. Κατασκευάσαμε και τον δικό μας αργαλειό πάνω σε κεραμίδι κι έπειτα φτιάξαμε την καυσία (καπέλο των βασιλικών παίδων).

  Ο Μάρτιος ήταν γεμάτος με δραστηριότητες στο πρόγραμμα των Βασιλικών Παίδων.

  Τον Απρίλιο είδαμε στο διαδίκτυο τα ψηφιδωτά της Βεργίνας και φτιάξαμε δέντρα ελιάς με γυάλινες ψηφίδες αλλά και με βότσαλα που μαζέψαμε, βάψαμε και τα χρησιμοποιήσαμε ως ψηφίδες.

  Το Μάιο επισκεφτήκαμε το αρχαίο θέατρο και τον Ιούνιο στο τελευταίο μας ραντεβού, μιλήσαμε και ζωγραφίσαμε με φυσικά χρώματα τα συμπόσια. Και φυσικά δεν αφήσαμε απ’ έξω τη διατροφή. Φάγαμε σαν τους αρχαίους Μακεδόνες αφού φτιάξαμε ομελέτα με αβγά, γάλα, σιμιγδάλι, μέλι, ζαφορά, κουρκουμά! Και για το επιδόρπιο ετοιμάσαμε γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς. Και στο τέλος απολαύσαμε τα φρούτα όπως έκαναν οι Αρχαίοι Μακεδόνες. Ώσπου ήρθε η ώρα να παίξουμε σαν εκείνους διάφορα παιχνίδια, όπως: «σοινάκι» (σχοινάκι), «Κρικηλασία» (στεφάνι με μπαστούνι),«Σχοινοφιλίνδα» (μαντιλάκι), «Διελκυστίνδα» και άλλα.

  Κι έτσι τέλειωσε κι αυτό το ταξίδι με άψογη συνεργασία που ικανοποίησε όλους συναισθηματικά κι έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών.

 

Αφήστε σχόλιο